Konglomerat to nowoczesny materiał, który powstaje jednak na naturalnej bazie. Produkowany jest bowiem w ponad 90% z naturalnego, rozdrobnionego kamienia naturalnego, zmieszanego z żywicą poliestrową i barwnikami. To obecnie bardzo popularny materiał, z którego produkowane są blaty kuchenne na wymiar. Nie każda, rozważająca jego wybór osoba wie jednak, jakie właściwości posiada ten materiał oraz jak prawidłowo z niego korzystać podczas przygotowywania posiłków. Oto wszystko, co warto wiedzieć o konglomeracie w kuchni!
Konglomerat kwarcowy i jego właściwości
Konglomerat kwarcowy jest jednym z najczęściej wykorzystywanych do produkcji blatów kuchennych materiałów. Powstaje w procesie technologicznym, z połączenia naturalnego piasku kwarcowego (95%), żywicy poliestrowej i barwników (5%). Cechą, którą zdecydowanie wyróżnia się na tle innych kamieni naturalnych, jest perfekcyjna powtarzalność surowca – konglomeraty kwarcowe są bowiem dostępne w stonowanych, jednolitych barwach, posiadają idealnie powtarzalne wzory i kolorystykę, której próżno szukać w naturze. To doskonały wybór do nowoczesnych kuchni, w których szczególnie pożądane są minimalistyczne, idealnie dopasowane kolorystycznie dodatki.
Blaty kuchenne na wymiar z konglomeratu kwarcowego łączą wysoką funkcjonalność z doskonałymi walorami estetycznymi. Są odporne na uszkodzenia mechaniczne, trwałe i solidne. Zawartość jonów srebra nadaje im natomiast dodatkowych, szczególnie docenianych w miejscu przygotowywania posiłków, właściwości antybakteryjnych. Niższa waga konglomeratu powala natomiast na wykonanie na jego bazie grubszych blatów, a także na ich umieszczenie na meblach kuchennych pozbawionych dodatkowego wzmocnienia. Blaty z konglomeratu kwarcowego są ponadto odporne na zarysowania, powstawanie plam, a także działanie kwasów – mają więc szansę świetnie sprawdzić się w praktycznie każdej domowej kuchni.
Jak prawidłowo korzystać z blatów kuchennych z konglomeratu? O czym należy pamiętać?
Konglomerat kwarcowy, mimo że odporny na uszkodzenia mechaniczne, zarysowania i pęknięcia, posiada jedno kluczowe ograniczenie. Jest nim niższa niż w przypadku granitu czy kwarcytu naturalnego, odporność na działanie wysokich temperatur. Podczas gdy nic nie stoi na przeszkodzie, aby na blatach kuchennych z granitu czy kwarcytu bezpośrednio ustawiać gorące naczynia i garnki, w przypadku konglomeratu zaleca się w takiej sytuacji zawsze korzystać z drewnianych lub silikonowych podkładek. Nie jest to bowiem materiał odporny na działanie temperatury powyżej 120 stopni Celsjusza.
Podobnie, jak wszystkie inne kamienie, także konglomerat kwarcowy wymaga okresowej impregnacji. Jej zadaniem jest zabezpieczenie kamiennej powierzchni roboczej przed wnikaniem w głąb jej struktury wody, wilgoci i innych substancji. Impregnacja znacznie minimalizuje ryzyko zaplamienia blatów i powstawania na nich trudnych do usunięcia przebarwień. Jak często należy impregnować blaty kuchenne na wymiar z konglomeratu kwarcowego? Eksperci zalecają, aby zabieg ten był przeprowadzany nie rzadziej niż raz w roku.